DREPTATEA LUI DUMNEZEU SI DREPTATEA OAMENILOR

43,00 lei

Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea oamenilor de Pr Constantin Coman

Extras din Cuvant inainte, semnat Preot constantin Coman

In anul bisericesc 2007-2008, la initiativa domnului Remus Radulescu de la Radio Romania Actualitati, am realizat impreuna, duminica de duminica, o serie de dialoguri pe marginea Evangheliei din ziua respectiva. Erau dialoguri nepregatite, care se desfarsurau spontan si liber plecand de la o prima intrebare a domnului redactor. Am fost provocat ca teolog biblist sa transpun intr-o cheie comuna, larg accesibila, principalele teme ale Evangheliei Mantuitorului Hristos. Obiectivul principal urmarit de realizatorul radio era sa dam Sfintelor Evanghelii o erminie cat mai aplicata la problemele cu care se confrunta omul de astazi in viata sa cotidiana. Am incercat, de asemenea, o replica din perspectiva Evangheliei Mantuitorului Hristos la tendintele majore ale civilizatiei contemporane mondializate. Am fost bucuros ca am reusit sa acoperim toate duminicile de peste an si ca dialogurile noastre au avut audienta. In carte nu au fost incluse toate.

Dialogurile nu sunt predici. Nu dezvolta sistematic continutul Evangheliei, nici nu trateaza exhaustiv vreo tema anume din fragmentul respectiv. Limbajul este foarte diferit de cel predicatorial. Eliberarea exegezei textelor biblice de contextul liturgic si de ce cel academic a fost, pentru mine personal, o experienta pozitiva. Ma intreb daca imprumutarea limbajului comun nu ar face mesajul evanghelic mai transparent si mai mobilizator chiar in predica.

Multi dintre ascultatori si dintre prieteni mi-au sugerat sa public aceste dialoguri intr-o carte. Am refuzat initial, convins ca in transcriere s-ar pierde tocmai farmecul conferit de forma lor orala. In plus, nu eram sigur ca sunt suficient de consistente pentru a merita publicarea intr-un volum. Nici acum nu sunt foarte convins de acest lucru.

11 în stoc

Categorie:

Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea oamenilor de Pr Constantin Coman