OMENIA SI FRUMUSETEA CEA DINTAI DE GEORGE RACOVEANU

5,00 lei

OMENIA SI FRUMUSETEA CEA DINTAI – GEORGE RACOVEANU
Prima dintre cărțile pe care vi le propunem este „Omenia și frumusețea cea dintâi”, a ziaristului și teologului ortodox George Racoveanu, cel mai fidel ucenic al lui Nae Ionescu.
O carte care punctează, în spirit pur ortodox, cele mai importante calități ale unui om de omenie, o carte care are meritul de a ne aminti, într-o lume care își pierde frumusețea, care sunt florile sufletului uman.

Dacă, de pildă, te vei întreba: „ce înseamnă să fiu om?” nu mică îți va fi mirarea când vei descoperi în cultura noastră tradițională răspunsul, dar și mijloacele prin care, odată dobândită virtutea omeniei, ți-o poți păstra pe mai departe. Vom vorbi, prin urmare, în cele ce urmează despre omenie – acea calitate de a fi om pur și simplu, făcând apel pe de o parte la înțelepciunea strămoșilor noștri- condensată în zicerile populare-, iar pe de alta la câțiva gânditori care au analizat virtutea omeniei, punându-i în lumină polimorfismul, multitudinea de forme sub care se poate manifesta în realitatea socială.

Omenia – „un buchet de flori ale sufletului”/ În cartea Omenia și frumusețea cea dintâi (Editura Predania), teologul George Racoveanu observa semnificațiile multiple ale cuvântului „omenie”, ceea ce face dificilă traducerea sa fidelă și exhaustivă într-o altă limbă: a fi omenos înseamnă a fi ospitalier dar și onest, înseamnă a fi o persoană onorabilă, dar și cuviincioasă, înseamnă să fii un om bun, dar și a fi om, pur și simplu, adică a-ți manifesta firea, natura ta, așa cum a fost creată de Dumnezeu. În opinia lui Racoveanu, omenia este „un buchet de flori ale sufletului”, iar podoabele ei sunt: „iubirea de străini”, „ținerea cuvântului dat, sentimentul onoarei, dispoziție de jertfă, spiritul dreptății, mărinimia, modestia, credința în Dumnezeu”.

Format: 11 x 16 cm
Nr. pagini: 48

Stoc epuizat

Categorie: